lördag, november 17, 2012

Strövtåg i hembygden


En dikt av Gustaf Fröding.
Fröding, en värmlänning, född 1860 och död 1911.
En kär svensk diktare, som nog inte mådde så särskilt väl. Fick tillbringa långa vårdtider på institutioner.
Vad han hade för diagnos är omdiskuterat, men han dog av, blott 50 år, av alkoholism och diabetes.
Dikten är sorgsen, men ack, så vacker.

När jag själv känner mig sorgsen, spelar jag gärna lite sådant här, likaväl som jag vill höra något som lenar själen. Lite julsånger sitter fint.

Jodå, jag gjorde allt min fredag. Jag var ute på staden i ett speciellt ärende. Och hittade något.
Jag blev faktiskt väldigt glad över mitt fynd!

Lade mig efter Skavlan igår, vaknade vid 01-tiden av att jag tagit på mig nattkläderna avigt, vilket jag inte hade gjort *ler*.
Sov sen tungt till kl 09.40 idag, vilket jag aldrig brukar göra. Frågetecken?

Nu ska jag äta min frulle *ler* - sent, men sen ska jag ta mig ut i den mulna novemberluften i 4 plusgrader och leta fina blommor!



8 kommentarer:

  1. Fröding en ganska kort och korpulent man, de var ju mindre på höjden förr. Fröding står så fint på staty i närheten av rådhustorget. Och på andra sidan torget står Ferlin med spenslig kropp och inbjuder till skål och gamman.

    Någon som fyller år) ;)/Bless

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Bless. Fina gubbar, båda två, Fröding och Ferlin! För att inte tala om Bellman, som var trumpen om han inte fick sin morronsup....
      Vem fyller år? Ingen aning.... berätta! Kram

      Radera
  2. Jag får inte fram dikten tyvärr, men jag gillar Fröding. Det är märkligt det där med alla diktare, målare m fl som mått så dåligt och skapat så mycket vackert.
    Inte så dumt alls med fynd! Jag gjorde själv ett i torsdags när jag var inne i stan. Efter mycket funderande bestämde jag mig för att köpa en tunika som fanns på rea. Och när jag kom till kassan behövde jag bara betala halva reapriset. :)
    Varm kram! ♥♥♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Piedra!
      Här är dikten på vers: http://www.svensklyrik.se/poeter/gustaf-froding/ur-strovtag-i-hembygden-2
      Alla konstnärer verkar ha ett känsligt sinnelag, det innebär nog både det ena och det andra, och vi ska vara tacksamma över det dom gjort!
      Jag älskar FYND! Kram♥♥♥

      Radera
  3. Jag såg på Go´kväll igår och då var Mando Diao med och uppträdde med den här. De verkar vara mer eller mindre chockade över all uppmärksamhet de fått för sina tolkningar av Frödings dikter.

    Hoppas att du får en fin lördag! Jag har varit på graven och tänt ljus och nu ska göra som du, gå ut i novemberdiset och se om jag kan upptäcka något vackert.

    Varm kram, Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Ingrid. Nu var det så igen, att jag hade din blogg uppe medan du kommenterade här hos mig *ler*
      Jag såg Mando Diao också i Go´kväll.... Låten har fastnat i huvudet, så vacker.
      Kramar tbx♥

      Radera
  4. Hehehe nä det var bara mina hjärnceller som la ihop fina fyndet med att hitta fina blommor som blev till (Vem fyller år)..Men fina fyndet o fina blommor kan man ju gott unna sig själv med el hur?/;) Bless♥

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aha, Bless, du skojar med mig..... Ja, jag kunde ju ha gett mig det här som ett förskott på fyllerår, för det gör jag ju frampå här, tia går, alldeles för fort! ♥

      Radera